LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Talteul

Pueblo

Talteüll

Municipio

Massoteres / Comarca: Segarra

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

9

 

Ayuntamiento

Dirección

C/ Font, 1

Código postal

25211

Teléfono

973 55 14 26

Fax

973 55 14 26

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Talteüll

Web de Interés

Informacio i dades de Massoteres

E-mail municipio

ajuntament@massoteres.cat
 

el poble de Talteüll a lleida

el poble de Talteüll de Massoteres és situa en un airós tossal prop de la riba esquerra del Llobregós, que domina tot el terme. Conserva l'aire medieval que el féu possible, encara que la majoria de cases hagin estat reformades diverses vegades al llarg dels segles. En molts racons del poble es poden veure portes i finestres i elements diversos que ens remeten a aquella època.

El Castell de Talteüll dominava tot l'actual terme municipal. Esmentat des del 1014, pertangué als Pinós. És al bell mig del poble, coronant el turó on s'alça aquest, i és ben visible des de l'exterior. Està, però, molt malmès i no té l'interior accessible.

L'església de Sant Pere de Talteüll fou consagrada el 1077 i pertany al romànic de la primera època, amb influència lombarda. És de tres naus, amb capçalera triabsidal. La coberta de les naus i dels dos absis que subsisteixen és l'original romànica, basada en l'arc de mig punt (o rodó). També és de mig punt, amb dovelles, la porta d'entrada, però del segle XIV. Damunt de la sagristia hi ha un campanar d'espadanya de dos cossos, també fruit de les reformes que ha anat sofrint l'edifici. Cal destacar que és un temple destacat, dins del romànic, i mereix una visita acurada.

Al terme hi ha masies de molta anomenada com ara l'Espona Jussana i l'Espona Sobirana. La festa major de Talteüll se celebra el 15 d'agost. (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua