LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Tarrega

Pueblo

Tàrrega

Municipio

Tarrega / Comarca: Urgell

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

16539

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, 1

Código postal

25300

Teléfono

973311608

Fax

973500552

Oficina Turismo

973500707

Web Oficial

Tarrega

Web de Interés

nuclis de poblacio de Tarrega

E-mail municipio

ajuntament@tarrega.cat
 

Tarrega Nucli Antic

   foto WillieWillie

Tàrrega, capital de la comarca de l'Urgell, és situada a la plana de Lleida a uns 100 quilòmetres de Barcelona. És un centre comercial i de serveis destacat de l'àrea oriental de les Terres de Ponent.

L'actual municipi de Tàrrega limita al N amb les terres d'Ossó de Sió, a l'E amb els municipis segarrencs de les Pallargues, Granyanella i Granyena de Segarra, al S amb Verdú i a l'W amb els termes de Vilagrassa, Anglesola, l'enclavament d'Aguilella (Barbens, Pla d'Urgell), Tornabous i Puigverd d'Agramunt. El terme comprèn, a més de la ciutat de Tàrrega, cap del municipi i de la comarca, els pobles del Talladell, Altet, la Figuerosa, Riudovelles, Conill, Claravalls i Santa Maria de Montmagastrell.

Que svisitar:

Palau dels Marquesos i la Floresta (segle XIII)
El Castell (vestigis, Segle X)
Ajuntament (Segle XVII)
Cambra de comerç i indústria (1886)
Caixa d'estalvis i pensions (Segles XIX i XX)
Església de Sta. Maria de l'Alba (1672-1742)
Església de Sant Antoni (Segle XIV)
Plaça de Sant Antoni
Creu de Terme (Pl. Major)
Hospital (1740)
Carrer Sta. Anna
Cases d'Enric de Càrcer (1909)
Carrer del Carme
Casa Sobies (Segle XVI)
Carrer agoders

foto WillieWillieedificio gotico a tarrega

Seu del Consell Comarcal de l'Urgell (Segle XVII)
Casa Cultura/Sala Marsà
Biblioteca Comarcal de l'Urgell
Museu Comarcal (segle XVII)
Ruines de l'adoberia jueva del Molí de Codina (segle XVI)
Façana del Forn dels Jueus (renaixentista, segle XVI)
Convent del Carme
Parc de Sant Eloi
Arxiu Històric Comarcal
Plaça de les Nacions sense Estat
"El Pati (Plaça del Carme)"
Avinguda de Catalunya
"Can Sàrries" (1902)
"Ca l'Argelich" (Noucentisme, principis del segle XX)
"Cal Costa" (inicis del segle XX)
Farinera Balcells (1921)[
"Cal Maimó" (Cafè Estació, 1898)
Antiga "Fonda d'Espanya" (Segle XIX; restaurada al llarg dels anys 2008 i 2009)
Fàbrica Trepat
Teatre de l'Ateneu (1922)
"Cal Maginet" (Segles XIX i XX)

Tàrrega disposa d'una equilibrada estructura productiva amb una sòlida base industrial i de serveis on predomina la petita i mitjana empresa d'iniciativa local. En el sector industrial destaquen les indústries metal·lúrgiques i agroalimentàries. El sector de serveis és la principal activitat econòmica de la ciutat, on sobresurt el comerç, especialment el majorista i el de la distribució.

el Parc de Sant Eloi, que té els seus orígens a principis del segle XX ha esdevingut el parc més gran de la ciutat amb amples passejos. La vegetació que pot trobar-s'hi és rica i variada fonamentalment basada en pins, alzines i oliveres.

Visites guiades per la ciutat:

D'una banda, la Tàrrega medieval i jueva és un recorregut per l'ambient peculiar dels carrerons estrets de l'antic nucli medieval, amb el call jueu i els diferents edificis monumentals

D'altra banda, la Tàrrega a cel obert s'entreté en el Parc de Sant Eloi, un autèntic museu a l'aire lliure on es pot gaudir d'una llarga i tranquil·la passejada entre arbres i jardins, a la vegada que es pot contemplar una esplèndida vista de la ciutat des de la balconada del Parc.

Tàrrega, Fira del Teatre

   foto avi olmus
Contacte :
Museu Comarcal de l'Urgell
Carrer Major, 11
25300 Tàrrega
Tel. 973 31 29 60
Fax 973 50 05 52

Al 13 de maig se celebra la festa de les Santes Espines, relíquies que segons la pietat popular pertangueren a la corona de Jesús. La llegenda conta que un dia que els fidels eren a la parròquia un pelegrí diposità sobre l'altar la relíquia i desaparegué miraculosament. No sabem quan se n'inicià la veneració, però feia molts anys que l'advocació es coneixia quan el papa Climent VIII, el 1604, autoritzà oficialment la Confraria de les Santes Espines. La relíquia, molt venerada pels targarins, es treia en processó quan el poble decidia de fer rogatives per la manca de pluges. Des del 1684 se celebra la festa major en honor de les Santes Espines.

El gran esdeveniment cultural i artístic de la ciutat de Tàrrega per la festa major és la Fira del Teatre al Carrer, fira que durant tres dies omple i transforma els carrers i les places. La fira ha aconseguit amb els anys la participació de diferents grups relacionats amb el món de l'espectacle: de teatre, titellaires, orquestrines, dansaires, pallassos, gegants i acròbates, entre d'altres. Aquest certamen ha esdevingut cada mes de setembre el màxim exponent festiu de la localitat en l'àmbit nacional i internacional (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua