LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Tiurana

Pueblo

Tiurana

Municipio

Tiurana / Comarca: Noguera

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

85

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de l'alzinera

Código postal

25791

Teléfono

973 056 046

Fax

973 056 046

Oficina Turismo

973056046

Web Oficial

Tiurana

Web de Interés

Tiurana, la vila nova i vella

E-mail municipio

ajuntament@tiurana.cat
 

Tiruana la nova vila

El poble hereta el nom de l'antiga vila de Tiurana, que va haver d'abandonar-se el 1999 per permetre la inundació del pantà de Rialb.  La vila estava condemnada a desaparèixer sota les aigües, i el 1995 s’inicià poc a poc el seu desallotjament. Quatre anys més tard començà la retenció de l’aigua del Segre per l'embassament de Rialb, i el mateix any s’enderrocaren les cases del poble.

El municipi comprèn, a més de la vila de Tiurana, el poble de Miralpeix, la quadra de la Cluella, el Mas Magucó, l'ermita de Sant Ermengol i el santuari de Solers. Per Tiurana passa, en una gran part paral·lela al Segre, la carretera comarcal de Lleida a Puigcerdà. Hi ha camins veïnals que porten a Miralpeix, Solers i Sant Ermengol.

Actualment, a l’entorn del santuari de la Mare de Déu de Solers, s’ha construït la nova vila, on s’hi han traslladat el cementiri i alguns elements arquitectònics més destacats de l’antic poble. A partir de 2003, poc a poc, s’han anat construint cases, i en l’actualitat ja configuren una plaça i un carrer. L’ajuntament, està adossat a l’edifici del santuari de Solers, i al seu costat hi ha el cementiri, que fou traslladat, de l’antic fossar del poble. Aquí s’alça la façana de l’antiga parròquia de Sant Pere de Tiurana.

Es disposa d'una oficina d'informació i turisme on hi podran trobar els diferents tríptics informatius per a poder realitzar diferents activitats turístiques. Els dissabtes i diumenges es realitzen visites guiades gratuïtes, on s'explica l'origen d'aquest nou poble de Tiurana, així com es fa un recorregut explicatiu de tots els elements que el conformen.

Els veïns han abandonat les tasques agrícoles per dedicar-se al turisme rural, i l'Ajuntament, de la seva banda, vol crear llocs de treball per evitar que el municipi sigui només un lloc de vacances.

La festa major de Tiurana se celebra el primer diumenge de setembre; el Dilluns de Pasqua es fa un aplec a l'ermita de la Mare de Déu de Solers; per la Segona Pasqua, festa del Roser, en la missa es beneeixen els rodortons (un tipus de tortells) i després d'una processó, les priores (una dona soltera i una de casada) passen per les cases del poble.(ftes, fotos, mas info ver links)

 

  foto Eiffel 1899

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua