LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Toralla

Pueblo

Toralla

Municipio

Conca de Dalt / Comarca: Pallars Jussa

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

21

 

Ayuntamiento

Dirección

C/ Bellavia 32 1-2

Código postal

25500

Teléfono

 973 680 092

Fax

 973 681 213

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Toralla

Web de Interés

Conca de Dalt, o el Pont de Claverol, els pobles del municipi

E-mail municipio

ajuntament@concadalt.ddl.net
 

Toralla panoramica

  foto Gustau Erill

Toralla és un poble del municipi de Conca de Dalt, al Pallars Jussà, pertanyent a l'antic terme de Toralla i Serradell.En el seu territori es troben els pobles de Toralla, Serradell, Erinyà, Rivert i Torallola. És a l'extrem est de la Serra de Sant Salvador, al Serrat de l'Arnal, en un coll -el Coll de Toralla- entre el Turó de la Mola Mora, de 1.062,6 m. alt., i lo Castell, turó de 967 m.alt. on es troben les restes del Castell de Toralla, a partir del qual s'originà el poble

Les cases s'arreceren sota la roca en dos grups una mica separats i presidits al centre per l'església parroquial de Santa Maria, petit edifici romànic, d'una nau sobrealçada i amb construccions afegides, absis semicircular i campanar d'espadanya. Més a ponent, enlairada al cim de la serra del seu nom, hi ha l'ermita de Sant Salvador, petit edifici de pedra amb portal adovellat, i a migdia del poble hi ha el mas de Vilanova de Castro, amb una capella dedicada a Sant Joaquim.

La Cova de Toralla és una cova que fou excavada en el seu moment per Bosch i Gimpera, i més tard per Maluquer de Motes. Les troballes que s'hi feren ens remeten al neolític,eneolític i edat del bronze.

L'economia tradicional ha estat lligada de sempre a l'agricultura i la ramaderia, amb conreus típics de la comarca (cereals, oliveres, vinya i, més recentment, ametllers), i la cria de ramats d'ovelles i del bestiar de peu rodó, necessari per a les feines de la terra, el qual es feia pasturar a les serres del Boumort i de Carreu.(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua