LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Torrefeta i Florejacs

Pueblo

Torrefeta i Florejacs

Municipio

Torrefeta i Florejacs / Comarca: Segarra

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

633

 

Ayuntamiento

Dirección

Casa Consistorial

Código postal

25211

Teléfono

973520184

Fax

973520184

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Torrefeta i Florejacs

Web de Interés

Informacio i cultura de Torrefeta i Florejacs

E-mail municipio

ajuntament@torrefeta.ddl.net
 

Torrefeta i Florejacs és un municipi de la comarca de la Segarra. El 1972 es van fusionar els antics municipis de Torrefeta i de Florejacs

L'antic terme de Torrefeta, a la ribera del Sió, és conformat per terrenys ondulats i grans planells; el Sió passa pel sector meridional, prop dels pobles de Sedó i Riber, mentre que al sector septentrional hi ha una fondalada amb el poble de Torrefeta, cap de municipi, i els pobles de Bellveí, el Llor i el Far; a l'extrem SE es troba el llogaret de Castellmeià. Als nuclis de població esmentats cal afegir el poble de Florejacs, situat en el centre de l'antic terme, i els de la Morana, Sant Martí de la Plana (o de la Morana) i Gra, situats a la vall del Passerell; prop del Sió hi ha els pobles de Sedó i Riber; més al N, el poble de Palou de Sanaüja, i en un dels llocs més elevats del terme, els pobles de les Sitges, Selvanera i l'antic llogaret de Granollers de Segarra.

Torrefeta la segarra

 

foto de Luciti


Castells del terme municipal:

CASTELL DE BELLVEÍ (BCIN)
CASTELL DE CASTELLMEIÀ (BCIN)
CASTELL DE FLOREJACS (BCIN)
CASTELL DE LA MORANA (BCIN)
CASTELL DE LES SITGES (BCIN)
CASTELL DEL LLOR (BCIN)
CA L'ALIÓ DE RIBER(Casa forta del s.XVI)

De Torrefeta es conserven dos portals de mig punt i grans dovelles que donaven accés a la vila closa, i també altres arcades gòtiques en els carrers del nucli antic.
Vers el ponent del poble hi ha l'església parroquial de Sant Amanç de Torrefeta, de tipus classicitzant, amb elements barrocs i un absis semicircular a ponent. La festa major se celebra el primer dissabte i diumenge d'agost, i és tradició que l'1 de maig es faci un aplec a l'ermita de la Mare de Déu del Roser de Maig.

El nucli antic de Florejacs, edificat sobre un territori rocós, és format per diversos carrerons, alguns dels quals coberts amb arcs ogivals. Tocant el carrer fora del clos antic, en un lloc més elevat, s'alça l'antic castell de Florejacs, que és datat en documents des de l'any 1099. El castell conserva elements medievals i una alta torre de defensa emmerletada de planta rectangular, així com els murs atalussats de la muralla. L'església de Santa Maria de Florejacs, parroquial, és orientada a llevant, però l'actual edifici és de factura classicitzant i el campanar, més modern i de planta octogonal, porta la data del 1841

 

El nucli antic de Florejacs

foto de Jordi D. A.


La part nord de Torrefeta i Florejacs forma part de la Vall del Llobregós, un territori únic quant a paisatge, fauna i flora en el qual us podreu endinsar a través de diferents rutes

El Castell de les Sitges ofereix visites guiades i esdeveniments. Està obert al públic el primer diumenge de mes i prèvia concertació per a grups. Castell de les Sitges.
Tel: (+34) 973552416 | Fax: 973552416

L'activitat econòmica de Torrefeta i Florejacs és majoritàriament l'agricultura i la ramaderia (49%) i els serveis és la majoritària (41%). La indústria i al construcció tenen un pes més discret en l'economia del municipi (5% en ambdós casos). De l'agricultura i la ramaderia destaca el conreu tradicional de cereal de secà (ordi, blat, etc.) resten algunes petites plantacions d'ametllers i olivera i ha desaparegut la vinya, que a principis del segle passat fou molt important. Existien petites granges de porcí i vacu. (ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua