LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Torrelameu

Pueblo

Torrelameu

Municipio

Torrelameu / Comarca: Noguera

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

685

 

Ayuntamiento

Dirección

C/ Balaguer, 3

Código postal

25138

Teléfono

973 190 267

Fax

973 191 194

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Torrelameu

Web de Interés

Informacio i cultura de Torrelameu

E-mail municipio

ajuntament@torrelameu.ddl.net
 

Torrelameu

Torrelameu és un municipi de la comarca de la Noguera.Té el seu origen en una torre o alqueria romànica. Esmentada el 1093 i conquerida el 1147 per Ermengol VI d’Urgell integra a la comanda de Corbins de l’Ordre del Temple.

Hi ha alguns casals antics, amb portals adovellats, i en les edificacions antigues predomina la tàpia sobre la pedra, bé que en les més noves s'ha imposat el totxo; aquestes es localitzen sobretot a la part meridional, vora la carretera. L'església parroquial, de la diòcesi de Lleida, és dedicada a la Mare de Déu de l'Assumpció; la part més antiga correspon a un romànic tardà, del segle XIII, com el campanar de torre

Al sector més antic del nucli trobem cases unifamiliars, fetes amb pedra, amb la planta baixa reservada a magatzem d'eines i fruits del camp. El primer pis sol ser destinat a vivenda i al damunt hi sol haver les golfes. A la part nova les cases també són unifamiliars, amb dues portes d'accés (una a l'habitatge i l'altra al magatzem) a la planta baixa, pis i golfes. Les cases noves normalment són més altes que les velles, i realitzades amb maó.

Els principals conreus són els cereals (ordi i blat), blat de moro, patates i hortalisses, alfals, pomeres, pereres, presseguers i vinya. Predomina el règim d'explotació directa ( 738 ha ), seguit pel de terratge ( 163 ha ) i el d'arrendament ( 25 ha ). Té una certa importància la cria de bestiar porcí. Torrelameu celebra la festa major per Sant Sebastià, el 20 de gener, i la festa del Roser el primer diumenge de maig.(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua