LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Tost

Pueblo

Tost

Municipio

Ribera d'Urgellet / Comarca: Alt Urgell

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

3

 

Ayuntamiento: El Pla de Sant Tirs

Dirección

Carretera de Lleida

Código postal

25796

Teléfono

973 387045

Fax

973 387045

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Tost

Web de Interés

El municipi i pobles de Ribera de l´Urgellet

E-mail municipio

ajuntament@riberaurgellet.ddl.net
 

L'antic poble de Tost és situat als vessants d'un turó, dominant el curs baix de la vall de Tost. A 785 m d'altitud, en una banda del poble, sobre un penyal rocós, hi ha les restes de l'antic castell de Tost.

L'antic poble de Tost

 foto Josep Azuara

L'antiga església parroquial de Sant Martí és d'una sola nau i en són destacables tres finestres de doble esqueixada a la faça da de migjorn i una porta paredada en arc de mig punt adovellat; la construcció va ser modificada extensament en l'època gòtica. El seu baldaquí, conservat a mitges entre el Museu de Vic i el MNAC, és una obra excepcional del romànic català.

El baldaquí de Tost segueix una curiosa tipologia de baldaquí-plafó en fusta molt característica a Catalunya però pràcticament desconeguda a Europa. Una de les peculiaritats d’aquesta obra és la d’haver conservat pràcticament tots els elements constitutius d’aquesta tipologia de baldaquí (biga davantera, taula central i cresteria). La seva decoració serveix per donar una imatge de la terra i el cel en clau al•legòrica i escatològica. La biga mostra el món, amb la lluita entre el bé i el mal, i la taula-plafó, representa la promesa de vida eterna, amb Crist acompanyat dels símbols dels Evangelistes i mostrant el camí de les tenebres al cel: “Jo sóc la llum del món”.(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua