LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Tuixent

Pueblo

Tipo de Entidad: Cap de municipi: Tuixent

Municipio

Josa i Tuixent / Comarca: Alt Urgell

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

125

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Serra del Cadí, 1

Código postal

25717

Teléfono

973370202

Fax

973370216

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Tuixent

Web de Interés

Informacio i cultura de Josa i Tuixent

E-mail municipio

ajuntament@tuixent.ddl.net
 

Tuixent es el cap de municipi de Josa i Tuixent a la comarca de l´Alt Urgell. Al punt més alt de la població es dreça l'església parroquial de Sant Esteve, d'origen romànic i modificada. Conserva, del primitiu estil, el parament d'alguns murs i una part de la volta de canó. Sobre la façana de ponent, ja en època moderna, hi fou bastit un campanar de torre, rectangular. L'interior de l'església conserva una talla romànica policromada d'una Marededéu que data de finals del segle XII.

Tuixent es el cap de municipi de Josa i Tuixent a la comarca de l´Alt Urgell

El Museu de les Trementinaires és un museu ubicat a Tuixent, a l'Alt Urgell. El museu explica la història de l'ofici de les Trementinaires, dones que històricament obtenien trementina i d'altres herbes dels arbres per fer remeis i els comercialitzaven a masies de tota Catalunya, organitzant rutes, sempre a peu. La coneixença de les plantes, les seves virtuts medicinals i els processos d'elaboració de remeis ancestrals adquirits per transmissió oral, varen ésser, entre altres, els factors que les varen motivar a exercir aquest nou ofici. El seu nom el deuen a la trementina, el remei que més popularitat els va donar. Aquest ofici va absorbir a la major part de la població femenina de la vall durant més de cent anys. El Museu de les Trementinaires forma part de la Ruta dels oficis d’ahir, promoguda pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell Telèfon: 973 37 00 30

Es tracta d'una població tradicionalment dedicada al sector primari, amb explotació de boscos i bestiar, i actualment basada en el sector terciari, sobretot el turisme, restauració, cases de pagès i l'estació d'esquí nòrdic.

L'estació d'esquí nòrdic de Tuixent - La Vansa, esta situada a la cara nord del massís del Port del Comte, que abarca des de la Muntanya de l'Arp a una alçada de 1830m fins a Prat Llong a una alçada de 2150m. Disposa d'un total de 30km de circuïts de varis nivells, i de varis recorrecuts per fer amb raquetes de neu. (ftes, fotos, mas info ver links)

 

foto: Jordi picart

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua