LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Valencia D´Aneu

Pueblo

València d'Aneu

Municipio

Alt Aneu / Comarca: Pallars Sobira

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

188

 

Ayuntamiento

Dirección

Av. del Port de la Bonaigua, 9

Código postal

25587

Teléfono

973626038

Fax

973626341

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Valencia D´Aneu

Web de Interés

Alt Aneu i els pobles del municicpi

E-mail municipio

ajuntament@altaneu.ddl.net
 

El poble de València d'Àneu

El poble de València d'Àneu s'alça a 1 076 m d'altitud, en un replà a la dreta del riu de la Bonaigua, a menys d'1 km de la Noguera, 100 m per damunt de la vall glacial. Antigament, el poble s'anomenava Mercat i s'arrecerava prop del castell de València -residència estiuenca dels comtes de Pallars. A finals del segle XVIII, el poble es traslladà a l'emplaçament actual.

Cal destacar-ne la casa anomenada de la Senyora, amb un interessant portal adovellat flanquejat per columnes estriades i uns relleus escultòrics procedents d'algun altre edifici. L'església parroquial de Sant Andreu és d'origen romànic (conserva l'absis amb un fris escacat i restes de pintures murals a l'interior), d'una nau, amb el campanar de torre més tardà (quadrat i vuitavat amb coberta piramidal) i porxo a l'entrada del mur de migdia.

Es conserven al Museu Diocesà d'Urgell, tres fragments de la pintura mural del seu absis, representant l'Epifania amb una Maiestas Mariae, amb el Nen a la seva faldilla. Una talla d'un Crist crucificat, datat de la segona meitat del segle XII, es conserva al Museu Frederic Marès de Barcelona

València d'Àneu  fa festa també el dia 8 de setembre i hom celebra un aplec al santuari de la Mare de Déu d'Ares l'1 de juliol.(ftes, fotos, mas info ver links)

 

foto Amaldavarez

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua