LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Valencia D´Aneu

Pueblo

València d'Aneu

Municipio

Alt Aneu / Comarca: Pallars Sobira

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

188

 

Ayuntamiento

Dirección

Av. del Port de la Bonaigua, 9

Código postal

25587

Teléfono

973626038

Fax

973626341

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Valencia D´Aneu

Web de Interés

Alt Aneu i els pobles del municicpi

E-mail municipio

ajuntament@altaneu.ddl.net
 

El poble de València d'Àneu

El poble de València d'Àneu s'alça a 1 076 m d'altitud, en un replà a la dreta del riu de la Bonaigua, a menys d'1 km de la Noguera, 100 m per damunt de la vall glacial. Antigament, el poble s'anomenava Mercat i s'arrecerava prop del castell de València -residència estiuenca dels comtes de Pallars. A finals del segle XVIII, el poble es traslladà a l'emplaçament actual.

Cal destacar-ne la casa anomenada de la Senyora, amb un interessant portal adovellat flanquejat per columnes estriades i uns relleus escultòrics procedents d'algun altre edifici. L'església parroquial de Sant Andreu és d'origen romànic (conserva l'absis amb un fris escacat i restes de pintures murals a l'interior), d'una nau, amb el campanar de torre més tardà (quadrat i vuitavat amb coberta piramidal) i porxo a l'entrada del mur de migdia.

Es conserven al Museu Diocesà d'Urgell, tres fragments de la pintura mural del seu absis, representant l'Epifania amb una Maiestas Mariae, amb el Nen a la seva faldilla. Una talla d'un Crist crucificat, datat de la segona meitat del segle XII, es conserva al Museu Frederic Marès de Barcelona

València d'Àneu  fa festa també el dia 8 de setembre i hom celebra un aplec al santuari de la Mare de Déu d'Ares l'1 de juliol.(ftes, fotos, mas info ver links)

 

foto Amaldavarez

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua