LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Vallbona De Les Monges

Pueblo

Vallbona de les Monges

Municipio

Vallbona de Les Monges / Comarca: Urgell

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

251

 

Ayuntamiento

Dirección

C. Prat de la Riba, 3

Código postal

25268

Teléfono

973 330 260

Fax

973 330 260

Oficina Turismo

973 330 266

Web Oficial

Vallbona De Les Monges

Web de Interés

Vallbona de les Monges, els pobles de la ruta cisterciense

E-mail municipio

E-Mail
 

El terme municipal de Vallbona de les Monges a l'extrem meridional de la comarca, tenia 34,17 km2, fins a l'annexió l'any 1970 del municipi de Rocallaura i passà a tenir 44,97 km2. El terme també comprèn el poble de Montblanquet situat a la conca del Maldanell. Tot el terme és molt muntanyós i drenat, a més del Maldanell, per torrenteres que per la ribera esquerra porten les aigües en dies de fortes pluges o de les tempestes de les acaballes d'estiu o tardor.

Vallbona de les Monges està situat a 481 m d'altitud i té 258 habitants, encara que en èpoques de vacances es duplica i triplica la població

El nom del poble i la seva importància històrica li provenen del gran monestir cistercenc femení, que tot i no ser el més antic del país dintre la filiació femenina cistercenca —ja que el van precedir a la diòcesi de Girona els de Valldemaria (1158) i el de Cadins (1169), aquest encara subsistent a Salt— és, però, el més important per haver romàs sempre en el mateix lloc i per la monumentalitat de les seves construccions. El Monestir de Santa Maria de Vallbona és un cenobi cistercenc femení fundat el s.XII. Per visitar la seva monumentalitat:

El cenobi de Santa Maria de Vallbona, claustre

  foto Josep Renalias

L’església
La porta principal
El cimbori-campanar
la Mare de Déu del cor
El claustre
Les quatre Naus
La sala capitular
la de la Mare de Déu de la Misericòrdia
la Mare de Déu del Claustre
L’arxiu
La farmacia antiga
El sepulcre de Violant d’Hongria

El cenobi de Santa Maria de Vallbona fou declarat monument històrico-artístic per decret del 3 de juny de 1931, i hom ha fet notables obres de restauració. Des de l'any 1985 es porta a terme una gran tasca de restauració global de totes les dependències del monestir. Les obres foren assumides pel Servei del Patrimoni Arquitectònic del Departament de Cultura de la Generalitat i encarregades a l'arquitecte Jordi Llorens i Perelló.

El sepulcre de Violant d’Hongria

foto calfellvalo

La coneguda Ruta del Cister pels monestirs de Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges, fou creada el 1989 i ha esdevingut una injecció indiscutible per al turisme de les tres comarques, la Conca de Barberà, l’Alt Camp i l’Urgell, les quals no han escatimat esforços per donar a conèixer unes terres que vessen cultura, gastronomia, tradició i patrimoni. Des dels monestirs, atractiu principal de l'oferta, els viatgers s’escampen pels diferents pobles i viles de les tres comarques que conformen la Ruta del Cister

El poble viu bàsicament de l'agricultura i les cooperatives s'ocupen de la promoció i comercialització dels seus productes, sobretot de l'oli d'oliva i del vi. Els vins de la vila estan emparats per la "Denominació d'Origen Costers del Segre". El turisme comença poc a poc a ser un revitalitzador de la zona.

Partint del monestir es poden fer les següents rutes:

· Ruta del Císter
· Ruta del Romànic
· Ruta Mediaval
· Ruta dels Castells
· Ruta del Vi
· Ruta dels Cellers
· Ruta de l'oli

(ftes, fotos, mas info ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua