LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Vall de Boí

Pueblo

Vall de Boí

Municipio

Vall de Boi / Comarca: Alta Ribagorza

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

1090

 

Ayuntamiento: Barruera

Dirección

Ctra. de Caldes de Boí, s/n

Código postal

25527

Teléfono

973-694018

Fax

973-694032

Oficina Turismo

973694000

Web Oficial

Vall de Boí

Web de Interés

Centre del Romànic de la Vall de Boí

Informacio turistica i cultural dels pobles de La Vall de Boi

E-mail municipio

ajuntament@vallboi.ddl.net
 

La Vall de Boí , romanic a Taull

   foto Nuria Pueyo

La Vall de Boí és un municipi de la comarca de l'Alta Ribagorça. És un conjunt de valls i serralades de la part nord-oriental de la comarca, de la qual n'es el municipi més extens, entre la Vall de Barravés i la Vall Fosca. El cap del municipi és Barruera. Inclou l'entitat municipal descentralitzada de Durro i Saraís.El centre de la Vall de Boí és el seu riu "Noguera de Tort" que neix als llacs que hi ha a les muntanyes.

En els segles XI i XII, sota l’autoritat de comtes i bisbes, en aquestes terres es va emprendre la construcció d’esglésies d’estil romànic, lloc de culte per als habitants de la vall però també d’afirmació comunitària i territorial. L’arribada de picapedrers i mestres d’obres procedents de la regió italiana de la Llombardia va comportar canvis importants, tant en la concepció arquitectònica, com en la introducció de noves tècniques. Destaca per damunt de tot la pintura mural, que en els conjunts de la vall ens mostren alguns dels millors exemples del país

El conjunt d'Esglésies romàniques de la Vall de Boí, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 30 de novembre de 2000, comprèn un total de nou esglésies del romànic català situades en diferents pobles del municipi de la Vall de Boí (Alta Ribagorça). Tant les esglésies com el seu entorn mostren un paisatge rural tradicional d'alt valor, que s'ha mantingut viu i que s'ha preservat quasi intacte fins a l'actualitat

Esglésies :

Sant Climent de Taüll
Santa Maria de Taüll
Sant Feliu de Barruera
Sant Joan de Boí
Santa Eulàlia d'Erill la Vall
Santa Maria de l'Assumpció de Cóll
Santa Maria de Cardet, en el de Cardet
La Nativitat de Durro
Sant Quirc de Durro

 Sant Climent de Taüll

Avui, gran part d’aquests béns mobles es conserven a Barcelona, al Museu Nacional d’Art de Catalunya, però és a la Vall de Boí, a l’espai per al qual van ser creades, on les còpies d’aquestes imatges ens transmeten tot el seu sentit i ens permeten entendre’n la funció original.

Dintre de la Vall de Boí podem trobar l'altra joia de la vall, el Parc Nacional d' Aigües Tortes i Sant Maurici (declarat parc nacional desde l'any 1955. El Parc Nacional ofereix durant les quatre estacions de l’any tot un programa d’activitats que inclouen itineraris amb el servei de guies interpretadors, sortides amb raquetes de neu a l’època hivernal, jornades naturalistes, exposicions, xerrades. A la vall també podem trobar un balneari amb més de 131 anys d'historia: Caldes de Boí, amb un ventall d'aigües mineromedicinals: fredes i calentes ( trenta-set fonts en total ); un autèntic paradís del descans.

Visites guiades tots els diumenges al matí i festius al Conjunt Romànic.

Centre del Romànic de la Vall de Boí
Camí del Batalló, 5
25528 Erill la Vall
Tel: 973 69 67 15
(ftes, fotos, mas info ver links)

 

foto Michel wal

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua