LERIDA - LLEIDA

Datos del Pueblo

Vielha i Mijaran

Pueblo

Vielha e Mijaran

Municipio

Vielha i Mijaran / Comarca: Valle de Aran

Provincia

Llerida - Lleida

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2009

5710

 

Ayuntamiento: Vielha

Dirección

C/ Sarriulera, n 2

Código postal

25530

Teléfono

973 640 018

Fax

973 64 18 01

Oficina Turismo

973 640688

Web Oficial

Vielha i Mijaran

Web de Interés

llocs per visitar de Vielha e Mijaran

E-mail municipio

info@conselharan.org
 

Vielha-Mijaran de la Val d'Aran),

  foto inthesitymad

L'ajuntament de Vielha-Mijaran, pertany al "Terçon de Castièro" (divisió administrativa dins de la Val d'Aran), està format per tretze pobles: Arròs, Aubèrt, Betren, Betlan, Casau, Casarilh, Escunhau, Gausac, Mont, Montcorbau, Vila, Vilac i Vielha que és la capìtal. El municipi es troba al bell mig de la vall.
Al municipi de Vielha li van ser annexionats el 1970, els municipis d'Arròs, Vila, Betlan, Escunhau, Gausac i Vilac, amb això va quedar amb un total de 205,7 Km2, i agafant el nom oficial de Vielha-Mijaran. Altres nuclis de població que hi pertanyen són: Aubèrt, Betren, Casarilh, Casau, Mont i Montcorbau.

La Val d'Aran és una comarca d'alta muntanya. Una Vall rodejada d'alts cims, on hi neixen el rius Garona (que forma l'eix de la vall on es concentra la població), el Noguera Pallaresa i el Noguera Ribagorçana, aquests dos últims afluents del Segre.

A la Vall d'Aran es parla l'aranés, una variant del gascó que a la vegada és una variant de l'occità. La llengua occitana està constituïda principalment per cinc grups: "lengadocian", "lemosin", "provençau", "auvernhés" i "gascon".

La Val d'Aran posseeix un abundant llegat monumental i artístic que es concentra, sobretot, a les esglésies parroquials de les petites poblacions del seu territori. També hem de destacar alguns edificis civils repartits per les diferents poblacions que formen el municipi.

Al nucli antic es conserven alguns interessants edificis civils, residència d'antigues famílies nobles de la contrada, que, disposats en carrers estrets, mantenen un aire medieval.

Llocs d'interès a Vielha:

.L'Església de Sant Miquèu, amb elements romànics i gòtics (en destaca la portalada), allotja el Crist de Mijaran, una talla romànica representativa de l’art aranès a la baixa edat mitjana, que mostra Jesucrist a mida natural, amb una extraordinària expressivitat al rostre.
.El Musèu dera Val d'Aran, instal·lat a la Tor deth Generau Martinhon, casa senyorial del segle XVII
.Diverses cases i palaus de la part vella de la vila, a la dreta del riu Nere, com ara Çò de Rodés, Çò de Fedusa o Çò de Burgaròl.
.La Fabrica dera Lan, edifici del segle XIX dedicat a mostrar l'antiga indústria de la llana.
.El Parador de Vielha, dalt el turó d'Eth Castèth, construït el 1966.
.El Palai de Gèu (Palau de Gel), modern poliesportiu i pista de gel, construït l'any 1994
.La Casa de la Vila

foto Panotxa Crist de Mijaran, Vielha

Quant a les activitats relacionades amb l'esport, hi ha una majoria de clubs i instal·lacions relacionades amb l'esport d'hivern. Hom destaca la Federació Espanyola d'Esquí i el Club d'Esquí de la Vall d'Aran, el Club Parapente Vol Aran i el Futbol Club Viella, entre d'altres. Quant a les instal·lacions, després d'haver tancat les pistes d'esquí d'Era Tuca, la principal instal·lació del municipi és el Palau de Gel, inaugurat el 10 de setembre de 1994 i que disposa de pista de gel, piscina coberta, gimnàs i sauna, un pavelló polisportiu i un camp de futbol.

La festa major se celebra el 8 de setembre, per Era Mare de Diu de Mijaran, i es destaca entre les festes la romeria a Eth Cap dera Vila. Al desembre hom fa festa per Santa Bàrbara (dia 4), i al febrer, el dia 5 se celebren les Àguedes i el dia 11 es fa una missa a la capella d'Era Mare de Diu de Lourdes.

A l’església de Mijaran s’han celebrat durant segles els juraments del governador d’Aran i dels seus assessors. L’espectacular creixement, gràcies al desenvolupament d’activitats de turisme d’hivern i més concretament esportiu i de neu, ha fet que la població hagi anat afegint barris a aquest nucli original. (ftes, fotos, mas info ver links)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua